Thursday, February 3, 2011

2nd day (sabtu 29/1/2011) - Part III


Depan tram station elramle

Lama jugak la kami tersekat kat tempat tu tapi takda transport. Tetiba ada macam sebijik lori pick-up datang. Orang pick-up tu jerit “sapa yang nak pergi ke tempat sekian sekian (dia sebut nama beberapa kawasan)?? Meh naik ni cepat!” masa dia sebut nama kawasan tu aku tunggu jugak kot dia lalu kawasan rumah aku. Tapi tak sebut pun (T_T). Pastu ada orang tanya aku nak balik mana? Aku pun cakap la nama kawasan rumah aku, dia kata naik je pick-up ni dan turun kat area yang berhampiran dengan rumah. At least mendekatkan jarak la kalau nak jalan kaki balik pun.

Masa tu lori pick-up tu dah berjalan, aku dengan Apek pun lari lari lari kejar pick-up tu lompat naik kat belakang. Nasib baik la Alhamdulillah kitorang berdua dapat naik walaupun Apek kena berdiri kat besi bumper bahagian belakang. Tu pun hujung2 je kaki dia dapat menyelit, dan kena peluk sorang mamat depan dia takut terjatuh. Kesian kat Apek. Aku dapat duduk kat bucu blakang belah kanan. Ada tombol screw kat bawah aku. Menahan je la sakit pungkoq pun yang penting selamat sampai rumah.

Lori pick-up ni kira macam sukarelawan la yang menyukarelakan diri untuk amik orang ramai pakai kenderaan peribadi dia. Berani weh dia jadik public transport time tengah genting macamni. Salute kat kau abg driver..! Masa jalan tu, setiap kali nk lalu masuk kawasan baru, pick-up yg kami naik kena tahan spot chek dikhuatiri penjenayah ke, atau bawak orang pesalah ke or sapa2 yang wanted la. Tapi bukan polis yang buat sekatan jalan, orang tempatan penduduk kawasan tu yang buat. Ye lah kan polis dah takda semua pakat lari. So orang-orang tempatan lah yang jadi polis dan jaga.

Semua orang bawak senjata masing-masing. Dari pada kayu, pisau kecik, parang sampai ke pedang, rifle, lembing entah apa bagai semua masing-masing ada. Aku dengan Apek je yang jalan tak bawak senjata. Yang kami bawa hanya senjata sulit saja.. hah, nak pikir bukan2 lah tu! Senjata sulit kami tu doa dan tawakkal lah.. apa daa haha.. Aku masa tu rasa macam hidup time zaman jepun kat tanah melayu pulak kalau tengok cerita perang ‘bukit kepong’. Jalan sikit kena tahan, jalan sikit kena spot check. Kira bagus jugak diorang ni kan ada semangat besatu padu dan kerjasama nk jaga kawasan tempat tinggal masing-masing. Takde la tidoo je kat dalam rumah. Alhamdulillah pick-up yang kami naik lepas takda apa2.

Aku dan apek yg dgn gaya tersendiri kat atas tugu tentera laut. selambe je diorang conteng2

Lori pick-up tu pun terus la jalan sampai kat tempat yang aku dgn Apek nak turun. Kat sini pulak tiba-tiba ada problem. Depan kitorang ada macam pergelutan orang lawan pedang tikam tikam. Ada dengar macam zorro main pedang ting ting ting.. Ya Allah cuak der tak tipu. Korang yang membaca dan mendengar cerita lain dengan kami yang mengalami dan melihat depan mata. Time tu orang yang jadi pengawal kawasan tu suruh pick-up yang kitorang naik undur patah balik jangan lalu kawasan tu. Aku dengan Apek masa tu teragak-agak nak turun ke tak nak. Dah dekat nak sampai dah ni tapi ada perang lah pulak kat depan. Aku bagitau kat driver nak turun dia kata kalau nak turun lompat lah!

Aku dengan Apek pun tak buang masa terus lompat turun dan lari laju-laju masuk ke celah lorong-lorong mana entah. Lorong kecil-kecil yang jauh dari perang2 tu la. Aku tanya orang-orang yang jaga kt lorong-lorong tu sama ada aman ke tak jalan dalam? Dia kata Alhamdulillah terkawal. Pastu aku tanya camana nak ikut jalan dalam pergi ke area rumah aku. Diorang pun tunjuk, dan ada sorang brader ikut kami tolong tunjuk jalan. Masa jalan tu memang semua orang bawak senjata. Aku dengan Apek je tangan kosong. Hanya berbekalkan iman di dada O:-).

Kami pun jalan kaki sambil brader tu cerita-cerita sikit tentang keadaan yang berlaku sekarang. Memang agak kucar kacir. Takpa lah yang penting selamat tak kena apa-apa. Brader tu hantar kami sampai ke kawasan rumah kitorang tinggal, dan dia pun pergi tempat lain. Aku dgn Apek jalan laju je sampai kat rumah. Alhamdulillah sampai jugak kitorang kat rumah. Phew… lega yang amat der. Lepas semua halangan dan pancaroba jalanan. Rasa syukur sangat sebab Allah jaga kami.

Esok aku ada paper exam lagi. Adui kenapa lah semua orang dah habis exam, aku punya exam time perang2 camni pulak (-__-). Sabar je lah, inshaAllah ada hikmah di sebalik semua yang berlaku ni. Mudah-mudahan fi khair. Aku pun macam biasa selak2 nota, hafal-hafal sikit dan terus tidur sebab nak bangun awal. Exam esok katanya akan di awalkan pukul 9 pagi. Sebab nak elakkan dari demonstrasi atau rusuhan kalau berlaku. Pasal demonstrasi dan rusuhan biasanya berlaku time petang-petang. Mudah-mudahan semua kesusahan ni berakhir secepat mungkin. Ameen..

video
Video rusuhan die depan balai polis hayu muntaza - tp ni yg 1st day

6 comments:

  1. aku baca ko pny blog ni asek gelak je. hahhaha but serious best la if dpt expirience cam ko :D

    ReplyDelete
  2. pening pale aku tgk video ko ni. hahaha..

    ReplyDelete
  3. joesyjonas: dah lepas mmg best der.. masa tgh lalui tu, gabra gak aku sana sini berlari2 dgn Apek haha

    Badr: huhu tu la, bg la aku hadiah video camera sebijik.. leh aku buat proper, ni pakai henpon mmg la hahaa -__-

    ReplyDelete
  4. awesome! exam time perang. gud luck bro

    ReplyDelete
  5. cm nmpk muke ko je kt Utusan td

    ReplyDelete
  6. Bro, mane entry baru??...excited woo nak bace.....:D

    ReplyDelete