Wednesday, February 2, 2011

2nd day (sabtu 29/1/2011) - Part I

Harini aku bersiap agak awal turun dari rumah. Sepatutnya exam aku start pukul 12 tengahari tapi pukul 9:30 aku dah turun. Saja la nak pergi awal boleh tengok-tengok keadaan pagi selepas rusuhan cemana. Pastu nak tanya kat pejabat kolej ada exam ke tangguh harini.

Macam biasa, aku naik tremco jugak lah nak ke kolej kan. Dalam perjalanan tu, memang nampak tak terurus lah kota ni. Dengan bangkai kereta dan truck yang dah hangit bersepah2, bangunan polis kena bakar, berasap sana sini belum padam, senang cerita memang agak haru biru lah. Dulu lawa je kota ni. Sekarang kalau tengok kena buat muka macam ni (T_T).

Kereta polis yang hangus kena panggang

Dalam pukul 10 mcamtu, aku pun sampai ke kolej terus naik atas. Tanya-tanya memang exam akan diteruskan jugak. Tapi akan dijalankan awal sikit sebab dah dengar ura2 yang demonstrasi ke dua nak mula pukul 4 petang nanti. So lepas semua student sampai, exam terus dimulakan.

Lebih kurang pukul 11:30 macamtu masa tengah jawab exam tiba-tiba fon aku ringing. Seseorang call aku. Wah, dah ada line balik! Alhamdulillah. Aku pun jawab panggilan seseorang tapi kejap je sebab tengah exam. Aku cakap “tengah exam.. tengah exam..” haha. Masa phone aku berdering tu satu dewan jadik kecoh kejap semua pakat cek fon memasing. Alhamdulillah line memang dah ada balik, tapi hanya untuk buat call aje. Messages SMS dn MMS semua masih kena block lagi. Call pun call lah, daripada xde ape2 semua kene block, memang siriyes terasa putus gila kot dari dunia luar.

Alhamdulillah again, paper utk harini aku dapat jawab dengan baik walaupun keadaan kucar kacir. Habis je menjawab aku terus angkat kaki nak balik rumah. Masa tu kalau tak silap dah nak pukul 3 petang. Dalam perjalanan dari kolej ke tempat tunggu tremco, aku nampak dah ada dua tiga kumpulan dah mula berarak. Sempat la kejap join diorang jerit-jerit tapi tak lama pun tak sampai seminit pastu aku terus tahan tremco balik rumah.

video
join demo kejap masa otw balik. menyempat..


Sampai rumah Apek tengah tunggu. Sian dia kena tinggal sorang-sorang kt rumah kikiki.. lepas makan-makan rehat-rehat sikit, Apek ajak aku keluar pergi bank HSBC cucuk duit. Kitorang pun sesiap turun. Tapi plan turun kejap je lah, cucuk duit terus balik. Sebab perintah berkurung dah mula. Pukul 6 petang semua kene duduk rumah diam2. Kira kene curfew la lepas pukul 6petang.

Sampai kat bank, Ya Rabbi punya lah ramai ummat manusia kat mesen ATM tu semua pakat nak cucuk duit. Aku pun tanya orang kat situ kenapa ramai sangat orang harini nak cucuk duit? Selalunya kosong aje mesen kat sini. Ye lah, bukan sebijik ni je kan mesen ATM kt mesir ni. Bersepah lagi kat tempat-tempat lain. Tapi harini macam semua tertumpu kt sini je.

Dia kata, harini semua bank-bank dan mesen ATM tutup. Sebab polis tak da kan, so no security diorang pun takut nk beroperasi. Yang bukak ada kat beberapa kawasan yang dijaga je. HSBC ni maybe dia berani beroperasi sebab dia kat tepi jalan utama, pastu jalan tu askar banyak lalu lalang kawal keadaan. Aku mulanya pelik jugak lah, tak kan lah semua polis satu negeri ni pakat lari. Macam ada yang tak kena kan. Hmm.. nk buat macamana, huru hara der..

Lepas tunggu lama kt depan mesen ATM tu tapi rasa macam xde harapan je nak cucuk duit, aku nampak ada sepasukan tentera siap keta kebal semua lalu kat depan bank tu menuju ke pusat bandar. Aku pun ajak Apek, “jom kite follow diorang nak tak? Gi pusat bandar katenye ade demonstrasi pukul 4. Sebelum pukul 6 balik la,”. Apek pun set dan kitorang tahan tremco sampai ke pusat bandar. Tapi tak sempat sampai pun pusat bandar ada askar buat road block. Kenderaan tak dibenarkan masuk ke pusat bandar so kami pun turun jalan kaki ramai-ramai.

video
Road Block - Masa tengok tank ni aku jadi happy pulak (-__-')


---Bersambung ---

1 comment:

  1. mcm sonok plak jd nye pengembaraan anda..haha

    ReplyDelete